۱- تولید خاویار: ارزشمندترین فرآورده تولیدی پرورش ماهیان خاویاری میباشد. خاویار درواقع تخمکهای بارور نشده خانواده تاس ماهیان است و حدود ۷ تا ۱۲ سال طول میکشد که آن را استحصال نمود. علت معروف بودن خاویار به دلیل خواص گرانبهای آن است که این خواص شامل وجود اسید چرب بالای امگا ۳، پروتئین، آهن، سلنیوم، کلسیم، ید، فسفر، انواع ویتامینهای گروه B ( ریبوفلاوین، نیاسین، پیرودوکسین و اسیدفولیک)، ویتامین A، E، D و… میباشد. و در درمان طیف گستردهای از امراض ازجمله بیماریهای قلبی عروقی، التهاب مفاصل، آلزایمر، کمخونی، تقویت سیستم ایمنی بدن، افسردگی و بیماریهای عصبی به کار میرود. به دلیل همین خواص ارزشمند، خاویار به مروارید سیاه معروف گردیده است.
۲- تولید گوشت: گوشت ماهی خاویار گرچه ازنظر پرورشی بعد از خاویار در درجه دوم اهمیت قرار دارد اما ازنظر غذایی به دلیل داشتن میزان پروتئین و ویتامین A بالا و کلسترول پایین باارزشتر از گوشت ماهیانی همانند سالمون و تیلاپیا است. و درواقع چنین میتوان گفت که انتخاب آن بهعنوان یک خوراک سالم جهت کاهش وزن بهترین گزینه است.
۳- تولید چرم: از پوست بهدستآمده از ماهی خاویار در صنایع چرمسازی جهت تولید کفش، کیف و….استفاده میشود. چرم حاصل از پوست ماهی در عین ظرافت از دوام بالایی برخوردار است.
۴- سایر فراوردههای جانبی: همچنین از غضروفهای بهدستآمده از این آبزی برای مصارفی همانند داروهای پزشکی و چسب سازی مورداستفاده قرار میگیرد.
• بهترین دما برای پرورش اکثر ماهیان خاویاری دمای ۱۹ الی ۲۵ درجه سانتیگراداست که بالا و یا پایین شدن دما تأثیر بسزایی در رشد این آبزی دارد بهعنوانمثال در دمای کمتر از ۶ و یا بیشتر از ۳۰ درجه سانتیگراد مرحله تغذیه متوقف میشود و درواقع رشد اینگونه از ماهیان هم متوقف میگردد.
• در حوضچههایی که جریان آب و اکسيژن زیاد است میتوان از آب گرم استفاده نمود ولی باید سعی نمود که دمای آب از ۳۵ درجه سانتیگراد بالا نرود.
• در استخرهای خاکی بایستی هر ۴ و ۵ روز آب داخل حوضچه تعویض گردد و دما در آن نباید بیشتر از ۲۸ درجه سانتیگراد شود.
• میزان شوری آب پرورش ماهیان خاویاری ۱۰ گرم در هر لیتر است. اگرچه آنها قادرند میزان بالاتری از این مقدار را هم تحمل کنند.
• بهترین میزان اسیدیته آب، خنثی و تا حدودی بازی است که بهطورمعمول بین ۷ تا ۵/۸ در نظر گرفته میشود.
• میزان اکسيژن آب حداقل ۶ میلیگرم و میزان گازکربنیک حداکثر ۵ میلیگرم در لیتر است.
• برای ضدعفونی استخر میتوان در هر هکتار ۲ تن آهک به کاربرد.
• میزان رویش گیاه در کف استخر نباید زیاد باشد و سالانه باید گیاهان اضافی را از کف استخر برداشت نمود.
• به دلیل تجمع بچه ماهیها در کف استخر نباید استخر را زیاد آبگیری نمود.
• و…
گرچه برای دستیابی به خاویار و گوشت، پرورش ماهی خاویاری امری زمانبر ( بین ۷ تا ۱۲سال و یا حتی بیشتر) و بسیار پرهزینه است و خواستار سرمایهگذاری کلان در این بخش میباشد اما بااینحال به دلیل بازار مصرف بسیار خوب و گرانقیمت بودن فراوردههای باارزش آن، سبب گردیده که پرورش این آبزی از هر نظر با توجیه اقتصادی قابل قبولی مواجه گردد. همین دلایل گفتهشده خود مزید انگیزشی کافی برای پرورش این صنعت است که علاوه بر اشتغالزایی پایدار میتوان با صادر نمودن گوشت و خاویار ارزآوری و بهرهوری بسیار مناسبی را برای کشور به ارمغان آورد.
تمام گونههای تاس ماهیان گوشتخوار هستند. و آنها قادرند که از انواع زئوپلانکتون ها، موجودات کف زی، نرمتنان، سختپوستان و انواع ماهی تغذیه کنند. خوراکی که در جیره غذایی ماهیان پرورشی خاویاری استفاده میگردد باید تأمینکننده پروتئین و انرژی در تمام مراحل زندگی آنها باشد.
در تکثیر مصنوعی این آبزی از اقلام خوراکی همانند پودر ماهی، پودر خون، پودر گوشت، آرد گندم، آرد ذرت، مخمر، انواع ویتامین، چربی و… در جیره غذایی آنها بهکاربرده میشود که بهصورت پلت شده از کارخانههای خوراک آبزیان میتوان تهیه نمود.